Een zonovergoten jubileumshow – verslag + foto’s

HW&VC, viert 30 jarig jubileum met zonovergoten jubileum show.

Afgelopen zondag, 04 juni 2023, vierde de Historische Werk – En Voertuigen Club, kortweg HW&VC, haar 30 jarig jubileum.

De verenging, ooit opgericht door enkele liefhebbers, en gestart met een eenvoudige oproep in de plaatselijke krant is anno 2023 nog steeds springlevend, getuige de fraai opgezette Jubileumshow welke bij ’t Spectrum plaats had.

Men had zich geen beter weer kunnen wensen, zonovergoten en uitschieters tot wel 25 graden, het perfecte weer voor de oldtimerliefhebber.

Veel belangstelling.
En die liefhebbers kwamen ook goed aan hun trekken, vele belangstellenden kwamen een kijkje nemen, door het prachtige weer was de fietsenstalling over vol. Ook namen diverse bezoekers de moeite om met hun oldtimer de show te bezoeken, waardoor de collectie voertuigen enkel maar toenam.

Op het gras en het buitenterrein van ’t Spectrum was het domein voor de drie en vierwielers ingericht, meer dan 100 jaar oude tractoren waren er al draaiende te zien, te horen en te ruiken, een belevenis op zich. Ook de stationaire motoren, die vroeger werden gebruikt om allerlei machines aan te drijven waren in bedrijf te bewonderen.

Voor de liefhebbers van motorsport gaf tractorpulling team “Backdraft” acte de presence.
 Ze toonde hun met veel passie opgebouwde mini puller. Voorzien van een technisch in eigen huis geheel verfijnde motor uit een pantsertank. Zo nam menig Max Verstappen fan voor de formule 1 race later die dag, een likkebaardend kijkje in deze race keuken.

Iconen uit de eighties.
Iets verder op het plein was ruimte ingericht voor de auto’s en vrachtwagens. Diverse leger voertuigen en met veel gevoel voor detail gerestaureerde vrachtwagens waren daarbij opvallende aanwezigen. Dat kan ook gezegd worden over een, prachtig naast elkaar opgestelde, rij van jaren ’80 iconen. De BMW M3, Mercedes Evo en Ford Sierra Cosworth zal bij menig raceliefhebber van rond de 40 jaar oud op een poster boven het bed hebben gehangen. Deze wagens maakten namelijk jarenlang fuore in de DTM, de raceklasse met Duitse Toerwagens.

Om 11.00 uur vond er een officieel openingsmoment plaats waarbij o.a. de (oud) voorzitter (s)  de historie en de ontwikkelingen binnen de club bespraken, actuele onderwerpen zoals de elektrificatie van het wagenpark en de impact op het milieu werden daarbij niet geschuwd.

Actueel met voertuigen uit het verleden.
Het getuigt van een actuele visie binnen de HW&VC, wat vaak word gedacht is dat een oldtimerclub enkel dat koestert wat ooit is geweest, met een sterke hang naar het verleden.

De Schijndelse vereniging kiest echter voor continuïteit en laagdrempeligheid.  In het bestuur zitten bijvoorbeeld ook diverse leden waarvoor een voertuig uit de jaren ’80 en ’90 de machines vormen die zij kennen uit hun jeugd. Op deze manier probeert de HW&VC zich actueel te houden binnen de oldtimerwereld en mee te bewegen met de oldtimers van de toekomst.

“Het stigma van een club met louter oude mannen gestoken in een rode broek en in het bezit van een dure auto, is daarom ook zeker niet op ons van toepassing” Laat Remco van Eck, sinds vorig jaar secretaris, zich ontvallen.

Een geluksdag.
En dat zijn woorden juist blijken, zien we even later op het plein voor ’t Spectrum, opvallend veel jongeren en kinderen kijken aan de hand van hun (groot)ouders enthousiast naar alle voertuigen. Een enkeling heeft helemaal geluk en mag van een eigenaar eens plaatsnemen op de bestuurders stoel. Theo van der Putten (4) is met zijn tante Colinda uit Oss gekomen en heeft de dag van zijn leven, “hij is gek van alles met wielen en een stuur”, vertelt de trotse tante, hij heeft al in een Scania Truck gezeten, en op een grote tractor mogen plaatsnemen. Het meest bijzondere? Een kijkje in een heuse VeloRex, een voertuig dat het beste is te omschrijven als een motorfiets met drie wielen en een carrosserie van doek, een zeer bijzondere en zeldzame vorm van transport die tussen auto en motorfiets in valt.

Nu we het toch over motorfietsen hebben is de stap naar deze categorie snel gemaakt, binnen in ’t Spectrum stelen de voertuigen op 2 wielen namelijk letterlijk de show.

Een keur aan motor en bromfietsen is zeer fraai opgesteld en geven zo een helder beeld van wat er binnen de gelederen van de club aanwezig is. Het motto Voor en Door leden, “30 jaar HW&VC, veelzijdigheid kent geen tijd” word met de getoonde voertuigen meer dan eer aangedaan.

We zien kunstig verbouwde machines zoals een Yamaha Custom maar ook tot in detail gerestaureerde bromfietsen, de Batavus SuperSport uit 1964 staat erbij om door een ringetje te halen en is slechts 11 maanden verkocht ter gelegenheid van een jubileum van de fabriek, meer dan 8 jaar is er gewerkt om de bromfiets weer in ere te herstellen. Maar wat te denken van enduro machines, die nog regelmatig in wedstrijdverband in met name Duitsland aan de start verschijnen, je trof het allemaal aan op de goed verzorgde show deze zondag in Schijndel.

Onder de afzuigkap.
Dat er onder de leden ook echte technische kunstenaars aanwezig zijn blijkt onder andere uit de machine die Peter van Hamond heeft meegebracht. Een geheel naar eigen smaak opgebouwde motorfiets op basis van een Honda SS. Jarenlang was hij er mee bezig, en de meest bijzondere onderdelen liet hij overkomen vanuit Japan waar een gespecialiseerde firma zich boog over de delen die Peter naar zijn wens heeft laten maken. Het resultaat is verbluffend te noemen, en de tweewieler kreeg dan ook een ereplaats op een ronddraaiend plateau. 

“Het is jammer dat ik hem nu niet kan laten horen, dat geluid is fantastisch! In mijn vorige woning stond de machine in de huiskamer, stiekem wilde ik hem dan nog wel eens starten in de keuken…….met de afzuigkap aan……zo veel geniet ik er van”

Wanneer de show tegen 16.00 uur ten einde loopt, en de trekking van de feestelijke loterij heeft plaatsgevonden, zien en horen we van Hamond op zijn machine ’t Spectrum verlaten, het geluid is inderdaad indrukwekkend te noemen, wanneer de gashendel nog 1x extra ver open gaat lijkt de bijna 80 jarige voor heel even weer dat  16 jarig jochie van weleer.

Conclusie: De sfeer zat er tot het einde van het programma goed in op deze mooie oldtimer dag. Een speciale dank is op zijn plaats voor de vele vrijwilligers en sponsoren , die zelfs in deze onzekere tijden onze vereniging een warm hart toedragen.

“Veelzijdigheid kent geen tijd”  De HW&VC toonde met haar jubileumshow wederom aan dat ze na 30 jaar nog steeds opvallend actueel is en tevens beschikt over een prachtige collectie voertuigen binnen haar gelederen.

Bekijk nu nog veel meer foto’s!
Wil je nu nog meer genieten? Bekijk dan eens ons uitgebreide foto album!
Je kunt dit album vinden door hier te klikken.
Veel kijkplezier en graag tot op een volgend evenement!

We lezen ook graag je reactie!
We lezen ook graag wat je van de jubileumshow vond, je kunt je reactie achterlaten onder dit bericht, dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *